Vers gebakken zuurdesem brood

Zuurdesem brood

Zo kan jij het ook!

Lang stond desembrood maken op mijn lijstje om nog eens op te pakken. Maar het schrok me ook af. Want het zou intensief en tijdrovend klusje zijn. Dus elke keer schoof ik het idee om met zuurdesem aan de slag te gaan aan de kant. Was ik niet al druk genoeg?

Toch liet het mij niet los. Het intrigeerde me mateloos dat je met zo weinig ingrediënten zo’n proces kon bewerkstelligen. Dat je echt brood bakt op de manier waarop het ooit bedacht was. Zonder gist maar met een natuurlijk rijsproces. Toen kwam de dag dat een overenthousiaste buurman me een potje starter in de hand duwde. En tja, toen kon ik niet meer terug. Ik besloot me te verdiepen in de wondere wereld van het zuurdesembrood bakken.

Wat ik al vreesde klopte. Tijdrovend en intensief. Was dit wat bij mij en mijn leven paste? Maar al doende en lezende ontwikkelde ik uit allerlei methodes een werkwijze die bij mij paste. Niet oneindig stretchen en vouwen, geen mooie inkervingen, geen gietijzeren braadpannen maar toch een heerlijk brood waar het hele gezin van smult!

Ik ga je hier mijn variant uitleggen maar raad je zeker aan meerdere blogs te vergelijken en voor jezelf de manier eruit te filteren die bij jou past. Bij dit recept gebruik ik gewone bloem uit de supermarkt. Mocht je lekker op dreef zijn is het altijd leuk om te experimenteren met andere meelsoorten en verhoudingen.

In dit verhaal ga ik er vanuit dat ook jij van iemand een starter krijgt, starter heb je altijd teveel dus vraag gerust. Wil je toch vanaf 0 beginnen klik dan op de knop hierboven.

Je starter voeden

Om een fijn en luchtig brood te krijgen moet je een actieve starter krijgen. Een starter is, blijft en wordt actief door hem te voeden. Het duurde best een poosje voor ik door had wat daar precies mee bedoeld werd en hoe dat precies werkt. Je giet dus niet zomaar wat bloem in je potje starter erbij en klaar is Kees. Nee, je neemt 40 gram starter, als je dan nog starter over hebt kun je dat in de koelkast zetten en bewaren. Dit heb je niet nodig voor dit brood. Later meer over wat je met overtollige starter kunt doen.

Wat heb je nodig voor je deeg

  • 40 gram starter
  • 80 gram water
  • 80 gram volkoren meel (of bloem naar keuze)
  • Een schone pot van ca 500 ml

Zoals je ziet zijn de verhoudingen 1:2:2. Wil je meer bakken, vermenigvuldig de hoeveelheden.

Klop je starter los met het water en roer het meel erdoorheen. Giet dit mengsel in een potje en leg het deksel er los op zodat lucht kan ontsnappen. Zet het op een lichte plaats, niet pal in de zon.

Zuurdesem starter

Als de inhoud van je potje verdubbeld is, is je starter actief genoeg. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur doet dit 8–12 uur. Je kunt een touwtje of elastiekje om je potje doen om het verdubbelen in de gaten te houden. Laat je starter niet te lang staan, dan zakt hij weer in.

Je eerste desembrood zelf maken

Wat heb je nodig?

  • 100 gr starter
  • 400 ml water
  • 350 gram volkoren meel
  • 225 gram patentmeel
  • 10 gram zout
  • Evt een bakvorm (metalen of glazen schaal)

Deze hoeveelheden kun je verdubbelen of variëren met bloemsoorten.

Desembrood

Gebruik 100 gram starter, roer los met 400 ml water. Voeg zout toe en vervolgens de bloem. Kneed tot een soepel deeg, dek af met een natte doek en laat 12 uur rijzen. Stretchen en vouwen, dan in de vorm leggen en 4 uur bij kamertemperatuur laten staan.

Verwarm de oven op 220°C met een bak water onderin. Bak het brood in 40 minuten gaar. Laat een half uurtje rusten voor je snijdt.

Dagplanning voor vers brood

  • 08:00 - Starter voeden
  • 19:00 - Deeg maken
  • 08:00 - Deeg stretchen en in vorm doen
  • 12:00 - Brood in de oven

Starter starten

Dag 1: 50 gr volkoren meel + 50 ml water in een pot. Dag 2: 50 gr weggooien, rest mengen met 50 gr meel + 50 ml water. Herhaal dag 2 tot starter verdubbeld is. Ziet er fris en zuur uit en heeft bubbels.

Rest starter

Gebruik de overtollige starter in pannenkoekenbeslag of bananenbrood. Zo gaat niets verloren!

Starter drogen

Spreid actieve starter op bakpapier, laat 24 uur drogen, breek in stukjes en bewaar in afgesloten pot. Houdbaar: 3 maanden.

Starter invriezen

Vries actieve, verdubbelde starter in ijsblokjes in. Voor gebruik 2–3 keer voeden om oude niveau te herstellen.

Zuurdesem Kaneelbroodjes met pompoen

Wat heb je nodig?

  • 150 gr actieve starter
  • 200 ml melk
  • 40 gr honing
  • 55 gr roomboter
  • 10 gr zout
  • 400 gr bloem (evt half volkoren)

Vulling

  • 100 gr gepureerde pompoen
  • 100 gr basterdsuiker
  • 5 gr kaneel
  • Ovenschaal voor 12 stuks
Kaneelbroodjes

Verwarm honing en boter, los starter in melk, voeg boter/honingmengsel en zout toe. Meng bloem erdoor, dek af en laat 12 uur staan. Stretch en vouw, rol op met vulling, snij in 12 plakken, leg in ovenschaal, 4 uur laten rijzen. Bak 20 minuten op 200°C hete lucht.

Ook lekker op brood

Vers gebakken zuurdesem brood smaakt heerlijk met zelfgemaakte toppings! Probeer eens zelfgemaakte jam voor een zoet ontbijt, of smeer er humus op voor een hartige lunch. Beide zijn eenvoudig zelf te maken en bevatten geen onnodige toevoegingen. Zo maak je van je zuurdesem brood een complete, gezonde maaltijd!

 

Terug naar blog