Kruiden mengen, ordenen en opbergen

Kruiden mengen, ordenen en opbergen

🌿 Kruiden mengen, ordenen en opbergen

Recepten voor de lekkerste kruidenmixen

Hoe houd je overzicht over je kruiden

Misschien een herkenbaar probleem: een rommelige kruidenla of kast. Elk kruidenpotje heeft een andere vorm en sommige kruiden zitten in zakjes, kortom chaos.

Wil je eens lekker koken kun je net dat ene kruid niet vinden dat je nodig hebt. Dus snel nog even naar de winkel. Maar bij thuiskomst blijkt het toch nog ergens onderin die betreffende la te liggen...

Het was een doorn in mijn oog, ik kon niets terug vinden en wat ik ook deed het bleef een rommeltje. Dit kon niet zo blijven als KeukenBij.

Op een dag was ik er zo klaar mee dat ik actief naar een oplossing ben gaan zoeken en al snel kwam ik op kruidenpotjes die je zelf kunt vullen. Uiteindelijk ben je daar mee veel voordeliger uit omdat je dan je kruiden in zakjes bij de toko of op de markt kunt kopen! Ook bij de Dille en Kamille verkopen ze kruiden in zakjes!

Maar met dat idee alleen was ik er nog niet want er bleek best wat keuze: Ronde potjes, vierkante potjes, glazen potjes, plastic potjes, met strooiopening en zonder, met stickers of zelf beschrijfbaar. Het was nog best een hele puzzel. Na van alles te hebben vergeleken kwam ik op deze, in mijn ogen perfecte potjes.

Ik ging voor:

  • Vierkante potjes, zodat ze stevig naast elkaar in de la bleven liggen.
  • Glazen potjes omdat ik het makkelijker schoon te maken vind en prettiger in gebruik.
  • Met strooiopening
  • En met kant en klare stickers een voor de zijkant en een voor op het dopje. Zelf beschrijven is niks voor mij.
 

Deze glazen kruidenpotjes zijn het geworden. Door de voorgedrukte etiketten ziet alles er strak en netjes uit. En echt elk denkbaar kruid zit erbij.

Er worden twee verschillende strooi dopjes bij geleverd zodat je kunt kiezen wat je gebruikt. En er zit ook nog een trechtertje bij zodat je makkelijk kunt vullen.

Er past 120 gram in, dit is net wat meer dan de potjes in de winkel, ideaal dus als je overgaat op bijvullen met zakjes.

Er passen er precies 11 liggend naast elkaar in mijn Ikea keukenla. Ik bestelde er eerst 12 maar heb later de grote set van 24 erbij besteld om dat ik toch meer kruiden had dan ik dacht. Je kunt natuurlijk ook in een keer de set van 36 bestellen. Wat ik nog wel handig vond is dat er als de kruidenpotjes in twee keer besteld je ook twee sets met stickers hebt. Mocht er een keer een sticker vies zijn kun je hem vervangen!

Mocht je nou geen plek hebben in je la is er ook een heel handig rekje bij te koop. Zo heb je je kruiden altijd bij de hand en zie in een oogopslag wat je hebt.

Het pakket zou ik de volgende dag al in huis hebben en ik kon niet wachten! Want als ik eenmaal wat in mijn hoofd heb moet het ook nú!

 

Het duurzame idee er achter sprak mij ook steeds meer aan. Veel kruiden koop je toch in glazen of plastic potjes en die gooi je elke keer weg. Bij mij in de stad zijn best wat Turkse, Indiase en Surinaamse winkels waar je kruiden heel voordelig in zakjes kunt kopen. Duurzaam en voordelig, Love it!

Mocht je het toch liever mee bestellen met je gewone boodschappen heeft Versteegen ook kruiden in zakjes. Dat scheelt een hoop gestruin en je bent toch duurzaam bezig. Ook bij de Dille en Kamille kwam ik heel wat kruiden tegen.

Het pakket met kruidenpotjes werd bezorgd! Toen de grote doos arriveerde ging ik meteen aan de slag. Het bleek keurig en overzichtelijk verpakt. Ook het aantal stickers viel me zo mee! Er leek niks te ontbreken en ik zag ook wat blanco stickers om zelf te beschrijven als je wat mist. Hier kon ik wel wat mee!

Aan de slag! Eerst haalde ik mijn hele la leeg en sopte hem grondig uit (oef dat was hard nodig …) Vervolgens stalde ik mijn eigen kruiden en de lege kruidenpotjes netjes uit op de lege keukentafel. En nu vullen maar!

Dankzij het handige groene, bijgevoegde trechtertje ging het vullen eigenlijk heel makkelijk. Kruid voor kruid ordende ik netjes in de kruidenpotjes. Meteen de juiste sticker erop zodat ik niet in de war raakte. Ik koos er voor om er een op het deksel te plakken en een op het kruidenpotje.

Ook kon je kiezen welk stooidekseltje op het kruidenpotje klemt. Deze komt direct op het kruidenpotje, de dop komt hier nog weer overheen. De groene, grotere kruiden heb ik een grote strooi opening gegeven en alle kleine, fijne kruiden de kleine gaatjes. Wat super handig is is dat de dekseltjes met de kleine gaatjes ook een klepje hebben met een grote opening, voor als je ergens een theelepel of een eetlepel van nodig hebt.

Het leuke was dat er ook stickers bij zitten voor bv nasi, Italiaanse kruiden, speculaaskruiden en Tex mex, aardappelkruiden en cajunkruiden. Allemaal dingen die ik zelf altijd blend. Deze potjes labelde ik ook zodat ik in het vervolg een grotere voorraad kan maken en het restant in een kruidenpotje kan doen. Dat scheelt weer werk de volgende keer.

Omdat ik veel vraag krijg naar mijn zelf geblende kruiden hieronder wat verhoudingen om zelf aan de slag te gaan!

 

Mijn favoriete kruidenmengsels

🌿 Koek- en Speculaaskruiden

Heerlijk om zelf kruidnootjes te bakken of gevulde speculaas!

Ingrediënten:

  • 8 tl gemalen kaneel
  • 2 tl gemalen kruidnagel
  • 2 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • ¾ tl gemalen kardemom

Mengen: Neem een ruime kom en meet alle hoeveelheden af. Meng goed tot een egale kleur. Giet het met het bijgeleverde trechtertje in een kruidenpotje en plak een sticker erop. Let op: het maakt niet uit of je eetlepels of theelepels gebruikt, zolang de verhoudingen maar kloppen. Vaak maak ik een flinke voorraad en gebruik dus eetlepels.

🌶 Burrito- of Tacokruiden

  • 2 el gemalen komijn
  • 1½ el paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl zout
  • ½ tl gedroogde oregano
  • ½ tl zwarte peper
  • ¼ tl cayennepeper (optioneel)

Mengen: Pak een ruime kom, meet de ingrediënten af, meng tot een egale kleur. Giet met het trechtertje in een potje en plak de Tex-Mex sticker erop. Klaar om te gebruiken!

🍛 Garam Masala

  • 2 el komijnpoeder
  • 3 el korianderpoeder
  • 3 el kardemompoeder
  • 3 tl zwarte peper
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 tl chilipoeder (optioneel)

Mengen: Meng alle ingrediënten goed in een kom tot een egale kleur. Giet met het trechtertje in een potje en plak een Garam Masala-sticker erop.

🔥 Cajunkruiden

  • 2 tl uienpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl zout
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • ½ tl gedroogde tijm

Mengen: Meng alles goed in een kom tot een egale kleur. Giet voorzichtig in een potje en plak een Cajun-sticker erop. Klaar voor gebruik!

🍃 Italiaanse kruiden

  • 1 el basilicum
  • 1 el oregano
  • 1 tl tijm
  • 1 tl peterselie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • Snufje zout en peper

Mengen: Roer alles goed door elkaar in een kom tot een egale kleur. Giet voorzichtig in een potje en plak een Italiaanse kruiden-sticker erop.

🥔 Aardappelkruiden

  • 1,5 tl paprikapoeder
  • Snuf zwarte peper
  • ¼ tl cayennepeper
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • ½ tl kerriepoeder
  • Snuf zout
  • 1 tl peterselie
  • Snuf nootmuskaat
  • 1 tl tijm
  • 1 tl rozemarijn

Mengen: Meng alles goed in een kom tot een egale kleur. Gebruik het kleine trechtertje om in een potje te gieten en plak een sticker. Tip: meng met wat olie voordat je het op aardappelblokjes doet, voor extra smaak!

🍚 Nasi/Bami kruiden

  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • ¼ tl chilipoeder
  • ¼ tl zout
  • ¼ tl peper
  • ½ tl kerriepoeder

Mengen: Meng alles goed in een kom tot een egale kleur. Giet voorzichtig in een potje en plak een Nasi/Bami-sticker erop.

Terug naar blog