Zelf groentebouillon poeder maken
Share
Zelf groentebouillon poeder maken
Wist je dat er in de meeste bouillonblokjes veel kunstmatige vetten, smaakversterkers en zelfs suiker zitten? Sommige ingrediënten hebben zelfs een hormoon verstorende werking. Niet echt iets wat je dagelijks in je soep wilt, toch?
Toch gebruik ik bouillonblokjes graag als snelle smaakmaker in een pastasaus of soep. Maar al een tijd stond op mijn lijstje: zelf groentebouillon maken. Tot ik een inspirerend blog las van Rineke Dijkinga. Zij maakt bouillonpasta van restgroenten. Dat zette mij aan het denken: waarom zou ik niet mijn eigen variant maken – eenvoudig, duurzaam en voordelig? Precies zoals het bij mij past.
Restgroenten als basis
Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik dat restgroenten perfect geschikt zijn om groentebouillon van te maken. Elke keer dat je groenten overhoudt, kun je die gewoon in de vriezer bewaren totdat je genoeg hebt gespaard.
In mijn eerste poging gingen onder andere bloemkoolblad, pastinaak uit een pakket met geredde groenten van @lidlnederland, wortel, courgette, ui en knoflook de oven in. Maar eigenlijk kun je eindeloos variëren. Zelf gebruik ik altijd ui of prei en knoflook, omdat die krachtige smaakmakers zijn.

Van groente tot bouillonpoeder
De groenten maal je eerst fijn en droog je vervolgens in de oven. Ik begon met 75 graden, maar na een dag drogen bleek het nog niet droog genoeg. Omdat ik een poeder wilde (in plaats van pasta, dat minder lang houdbaar is), heb ik de temperatuur later verhoogd naar 100 graden. Toen ging het sneller. Na een paar keer omscheppen kreeg ik een kruimelige massa, die ik nogmaals in de hakmolen fijngemalen heb tot een mooi egaal poeder.
Het resultaat: een pot vol zelfgemaakt groentebouillonpoeder dat niet alleen superhandig is, maar ook nog eens jarenlang houdbaar blijft.
Recept: Zelf groentebouillonpoeder maken
Wat heb je nodig:
- 1 kilo (rest)groenten, waaronder sowieso ui en knoflook
- 150 g Keltisch zeezout
- Oven
- Hakmolen
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 75 graden.
- Was de groenten en hak ze in stukken.
- Meng alles met het zout.
- Spreid het mengsel uit over twee bakplaten en zet in de oven.
- Roer af en toe door en controleer het droogproces. Let op: courgette is bijvoorbeeld een erg natte groente, dus dat duurt langer.
- Gaat het te langzaam? Verhoog de temperatuur naar 100 graden, maar let op dat de groenten niet bruin worden – dat beïnvloedt de smaak.
- Als de groenten tussen je vingers verkruimelen, zijn ze droog genoeg.
- Laat buiten de oven afkoelen, zodat het laatste vocht verdampt.
- Maal alles opnieuw fijn in een hakmolen tot er een egaal poeder ontstaat.
- Bewaar het bouillonpoeder in een luchtdichte pot.
Door het zout en het ontbreken van vocht blijft dit poeder jarenlang goed. Zelf hanteer ik een bewaartijd van ongeveer een jaar, maar meestal is mijn voorraad dan toch al op.
Hoe gebruik je groentebouillonpoeder?
Ik gebruik vaak twee eetlepels in een zelfgemaakte pastasaus. Of ik maak er een heerlijke groentebouillon van en voeg verse tomaten toe voor een huisgemaakte tomaten-groentesoep.
En jij? Wat zou jij maken met je eigen groentebouillonpoeder?