Heerlijk vind ik het om bij mijn KeukenBij projecten gebruik te maken van de natuur of streekproducten. Toen ik aan de rand van de stad een boerderij zag met een melktap, ging mijn brein meteen aan! Wat zal ik hiervan maken?
Helemaal geweldig natuurlijk dat je je eigen fles moet meenemen, lekker duurzaam. Het was even een zoektocht naar een glazen fles waar een liter in past. Maar opnieuw boden de flessen van FlevoSap een uitkomst. En ook bij de Dille en Kamille zijn er glazen liter flessen te koop.Bij thuiskomst ben ik aan de slag gegaan met pudding en vla en omdat ik daarna eiwitten over had deel ik ook nog wat tips over zelf Meringue maken.
…en de erfenis van oma
Het begon allemaal toen mijn oma kleiner moest gaan wonen en er heel wat spullen uitgezocht moesten worden. Toen er achter in de keukenkastjes een oude porseleinen puddingvorm te voorschijn kwam vonden de tantes dat die toch echt naar mij toe moest. Dankbaar accepteerde ik deze nostalgische erfenis. In de weken erna bleek het ding een blok aan mijn been. Ik wist me er niet goed raad mee. Zo’n vorm leek me reuze lastig. Hoe krijg je je pudding hier ooit goed uit? En dan nog het recept! Wat een gedoe met eieren splitsen en wat doe je dan met al dat overige eiwit? Want verspillen doe ik niet graag! In die weken verhuisde de vorm regelmatig naar de doos voor de kringloop maar net zo vaak haalde ik hem er weemoedig toch maar weer uit.
Hij is tenslotte van mijn oma geweest.
Dit moest ik toch ook kunnen!
Ik besloot gewoon een poging te wagen en wat bleek?! Het valt reuze mee! En o-zo lekker! En ook voor de eiwitten is een oplossing. En mocht je nou geen puddingvorm uit een erfenis hebben? Kleine glaasjes of schaaltjes werkt ook prima!
Pudding: Wat heb je nodig?
- 500 ml volle (verse) melk
- 40 gram kristalsuiker
- 40 gram maïzena
- 1 vanillepeul ofvanille extract
- 3 eidooiers(bewaar de eiwitten!!)
- Een puddingvorm of kleine glaasjes
Deze kleinepuddingvormpjeswerken ook heel fijn
|
 |
Aan de slag
Doe 400 ml melk, de suiker en het merg uit het vanillestokje (of een theelepel vanille extract) in een pannetje en breng op laag vuur aan de kook. Blijf regelmatig roeren zodat het niet aanbrand.
Meng in een kom het eigeel met de maïzena en 100 ml melk. Giet hier langzaam, al roerend de hete melk bij. Giet het mengsel daarna weer terug in de pan en verwarm langzaam tot het mengsel dikker wordt. Bewaar je geduld van voor je het weer brand het aan en die smaak trekt echt door heel je pudding!
Het dikke, lobbige mengsel kun je in de puddingvorm(pjes) storten. Dek dit goed af met vershoudfolie zodat er geen vel op komt. Laat het op het aanrecht afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem dan nog minimaal 2 uur in de koelkast. Langer mag ook.
Keer de vorm om op een mooi bord of serveer de glaasjes uit en smullen maar!
Help mijn pudding komt niet uit de vorm!
Iets wat je echt niet wil is dat je na dit klusje en die uren koelen alsnog met een mislukte pudding zit doordat hij niet uit de vorm komt. Door de pudding in kleine glaasjes de gieten en ze uit de glaasjes te eten los je dit probleem natuurlijk op ook een mooie heel pudding serveren kan echt!
Met goed koelen kom je echt al een heel eind. Mocht je er toch zeker van willen zijn dat hij goed los komt spoel dan je vorm voor gebruik om met koud water. De vorm laat dan nog makkelijker los.
Hoe lang kun je deze pudding bewaren?
De pudding is ca 3 dagen houdbaar in de koelkast. Een bedorven pudding herken je snel aan de geur en de structuur. Dus kijk, ruik en proef.Kun je de pudding ook lactosevrij maken?Deze pudding kan je ook maken zonder melk. Vervang dan de melk door een plantaardige melk naar keuze. Het lekkerste resultaat krijg je met volle kokosmelk. Die komt het dichtstbij de romige smaak van volle melk.
Kun je ook andere smaken toevoegen?
Met dit basisrecept kun je eindeloos variëren. Voeg maar eens twee eetlepels cacao toe voor chocoladepudding. Of een eetlepel citroensap en wat citroenrasp voor een citroenpudding. Ook kun je stukjes klein gesneden fruit toevoegen.
Wat ook een heel feestelijk resultaat geeft is om wat jam licht te verwarmen en over de pudding te gieten en af te toppen met wat vers fruit. Eindeloos veel mogelijkheden dus!
Wat kun je met de eiwitten doen?
De eiwitten die je over hebt moet je beslist niet weggooien. Van die eiwitten klop je een heerlijke meringue. Of gebruik de eiwitten om zelf granola lekker crispy mee te maken. Heb je voor vandaag nou wel genoeg in de keuken gestaan? Niet getreurd, eiwitten kun je uitstekend invriezen en op een later moment gebruiken! Zorg er wel voor dat er geen spoortje eigeel in terecht komt en dat je ze bewaard in een vetvrij bakje.
Is zelf pudding maken goedkoper?
Als je deze pudding zelf maakt zit je ruim op 1,50 per pudding en dan zit er nog geen fruit of andere toevoegingen bij in. Dit ontloopt de prijs in de supermarkt niet echt behalve als je kleine puddinkjes koopt. Wel weet je bij zelfgemaakte pudding precies wat er in zit en eet je geen rotzooi en kun je ongestoord genieten van een feestelijk toetje!
Vanille Vla maken

Wat ook ontzettend leuk is om zelf te maken, en ook niet moeilijk, is vla. Het leuke hiervan is dat je gewoon een heel ei kunt gebruiken. De grootste moeilijkheid zit hem hierin vooral in geduld, voor je het weet brand het aan.
Deze vla kun je in een glazen fles bewaren, zoals de flessen van Flevo sap of je kunt een fles halen bij Dille en Kamille. Voor deze vla is het extra lekker om melk bij de boer te halen. Ook dan kun je de glazen fles gebruiken.
Wat heb je nodig?
|
 |
Aan de slag
Breng de suiker, merg van het vanillestokje (of een scheutje vanille extract) met 800 ml melk langzaam aan de kook.
Meng intussen het ei met de maïzena en het laatste beetje melk tot het een gladde massa is.
Giet hier, al roerend, een gedeelte van het hete melk mengel bij. En giet vervolgend het geheel weer terug in de pan en blijf goed roeren.
Het is nu verleidelijk om het vuur wat hoger te zetten zodat het proces wat versneld maar geduld is hier letterlijk een schone zaak want voor je het weet brand de bodem aan en die smaak trekt door heel je mengsel.
Blijf goed roeren, na een minuut of 5 zal het mengel gaan indikken. Haal de pan van het vuur en giet alles door een zeef in een schone kom zodat je zeker weet dat er geen klontjes in zitten. Giet het nu in de schone fles en klaar ben je!
Hoe lang is zelfgemaakte vla houdbaar?
Het ligt er een beetje aan hoe vers je melk is. Maar meestal kun je de vla ca 3 dagen in de koelkast bewaren. Als vla bederft zie en ruik je dat meteen dus je zult niet snel ongemerkt bedorven vla eten!
Vegan of lactosevrije Vla
Vla is eenvoudig vegan te maken. Vervang de melk door een plantaardige melk. Wil je de vla helemaal vegan maken laat dan het ei weg en voeg in plaats van 30 gram maïzena, 55 gram maïzena toe. Voor een mooie gele kleur kun je een snufje kurkuma toevoegen
Verschillende smaken vla
De meest gekozen variatie vla is chocoladevla. Voeg hiervoor 15 gram cacao toe aan het ei/maïzena mengel.
Maar denk gerust creatief, voeg eens wat klein gesneden fruit toe of koekkruimels. Zo verras je je tafelgenoten met een heerlijke stroopwafel vla. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je niet te veel vocht kunt toevoegen omdat hierdoor de structuur van je vla te veel veranderd.
Is zelf vla maken goedkoper?
In de supermarkt kost een pak vanille vla op dit moment 1,50. Alle ingrediënten voor deze vanille vla kosten bij elkaar ook ca 1,50. Het is dus niet perse goedkoper om zelf vla te maken maar het is zeker een stuk gezonder en lekkerder. En als je melk haalt bij de boer in de buurt is het ook nog duurzamer, dus zeker de moeite waard om het een keer te proberen!