Zelfgemaakte vla en pudding zonder pakjes

Zelf vla & pudding maken

Recept voor de allerlekkerste Vla & Pudding

Het begon bij de lokale melktap…

Heerlijk vind ik het om bij mijn KeukenBij projecten gebruik te maken van de natuur of streekproducten. Toen ik aan de rand van de stad een boerderij zag met een melktap, ging mijn brein meteen aan! Wat zal ik hiervan maken?

Helemaal geweldig natuurlijk dat je je eigen fles moet meenemen, lekker duurzaam. Het was even een zoektocht naar een glazen fles waar een liter in past. Maar opnieuw boden de flessen van FlevoSap een uitkomst. En ook bij de Dille en Kamille zijn er glazen liter flessen te koop.

Bij thuiskomst ben ik aan de slag gegaan met pudding en vla en omdat ik daarna eiwitten over had deel ik ook nog wat tips over zelf Meringue maken.

Pudding Vla

…en de erfenis van oma

Het begon allemaal toen mijn oma kleiner moest gaan wonen en er heel wat spullen uitgezocht moesten worden. Toen er achter in de keukenkastjes een oude porseleinen puddingvorm te voorschijn kwam vonden de tantes dat die toch echt naar mij toe moest. Dankbaar accepteerde ik deze nostalgische erfenis. In de weken erna bleek het ding een blok aan mijn been. Ik wist me er niet goed raad mee. Zo’n vorm leek me reuze lastig. Hoe krijg je je pudding hier ooit goed uit? En dan nog het recept! Wat een gedoe met eieren splitsen en wat doe je dan met al dat overige eiwit? Want verspillen doe ik niet graag! In die weken verhuisde de vorm regelmatig naar de doos voor de kringloop maar net zo vaak haalde ik hem er weemoedig toch maar weer uit.

Hij is tenslotte van mijn oma geweest.

Dit moest ik toch ook kunnen!

Ik besloot gewoon een poging te wagen en wat bleek?! Het valt reuze mee! En o-zo lekker! En ook voor de eiwitten is een oplossing. En mocht je nou geen puddingvorm uit een erfenis hebben? Kleine glaasjes of schaaltjes werkt ook prima!

Pudding: Wat heb je nodig?

  • 500 ml volle (verse) melk
  • 40 gram kristalsuiker
  • 40 gram maïzena
  • 1 vanillepeul of vanille extract
  • 3 eidooiers(bewaar de eiwitten!!)
  • Een puddingvorm of kleine glaasjes. Deze kleine puddingvormpjes werken ook heel fijn

Aan de slag

Doe 400 ml melk, de suiker en het merg uit het vanillestokje (of een theelepel vanille extract) in een pannetje en breng op laag vuur aan de kook. Blijf regelmatig roeren zodat het niet aanbrand.

Vanille Vla maken

Wat ook ontzettend leuk is om zelf te maken, en ook niet moeilijk, is vla. Het leuke hiervan is dat je gewoon een heel ei kunt gebruiken. De grootste moeilijkheid zit hem hierin vooral in geduld, voor je het weet brand het aan.

Deze vla kun je in een glazen fles bewaren, zoals de flessen van Flevo sap of je kunt een fles halen bij Dille en Kamille. Voor deze vla is het extra lekker om melk bij de boer te halen. Ook dan kun je de glazen fles gebruiken.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Breng de suiker, merg van het vanillestokje (of een scheutje vanille extract) met 800 ml melk langzaam aan de kook.

Meng intussen het ei met de maïzena en het laatste beetje melk tot het een gladde massa is.

Pudding maken

Pudding: Wat heb je nodig?

  • 500 ml volle (verse) melk
  • 40 gram kristalsuiker
  • 40 gram maïzena
  • 1 vanillepeul of vanille extract
  • 3 eidooiers (bewaar de eiwitten!!)
  • Een puddingvorm of kleine glaasjes
    Deze kleine puddingvormpjes werken ook heel fijn.
Pudding maken

Aan de slag

Doe 400 ml melk, de suiker en het merg uit het vanillestokje (of een theelepel vanille extract) in een pannetje en breng op laag vuur aan de kook. Blijf regelmatig roeren zodat het niet aanbrand.

Meng in een kom het eigeel met de maïzena en 100 ml melk. Giet hier langzaam, al roerend de hete melk bij. Giet het mengsel daarna weer terug in de pan en verwarm langzaam tot het mengsel dikker wordt. Bewaar je geduld, want voor je het weet brand het aan en die smaak trekt echt door heel je pudding!

Het dikke, lobbige mengsel kun je in de puddingvorm(pjes) storten. Dek dit goed af met vershoudfolie zodat er geen vel op komt. Laat het op het aanrecht afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem dan nog minimaal 2 uur in de koelkast. Langer mag ook.

Keer de vorm om op een mooi bord of serveer de glaasjes uit en smullen maar!

Help, mijn pudding komt niet uit de vorm!

Iets wat je echt niet wil is dat je na dit klusje en die uren koelen alsnog met een mislukte pudding zit doordat hij niet uit de vorm komt. Door de pudding in kleine glaasjes te gieten en ze uit de glaasjes te eten, los je dit probleem natuurlijk op — maar ook een mooie hele pudding serveren kan echt!

Met goed koelen kom je echt al een heel eind. Mocht je er toch zeker van willen zijn dat hij goed los komt, spoel dan je vorm voor gebruik om met koud water. De vorm laat dan nog makkelijker los.

Hoe lang kun je deze pudding bewaren?

De pudding is ca. 3 dagen houdbaar in de koelkast. Een bedorven pudding herken je snel aan de geur en de structuur — dus kijk, ruik en proef.

Kun je de pudding ook lactosevrij maken?

Deze pudding kan je ook maken zonder melk. Vervang dan de melk door een plantaardige melk naar keuze. Het lekkerste resultaat krijg je met volle kokosmelk. Die komt het dichtstbij de romige smaak van volle melk maar ook (zelfgemaakte) havermelk kun je goed gebruiken.

Kun je ook andere smaken toevoegen?

Met dit basisrecept kun je eindeloos variëren. Voeg maar eens twee eetlepels cacao toe voor chocoladepudding. Of een eetlepel citroensap en wat citroenrasp voor een citroenpudding. Ook kun je stukjes klein gesneden fruit toevoegen.

Wat ook een heel feestelijk resultaat geeft is om wat jam licht te verwarmen en over de pudding te gieten, en af te toppen met wat vers fruit. Eindeloos veel mogelijkheden dus!

Wat kun je met de eiwitten doen?

De eiwitten die je over hebt moet je beslist niet weggooien. Van die eiwitten klop je een heerlijke meringue. Of gebruik de eiwitten om zelf granola lekker crispy mee te maken. Heb je voor vandaag nou wel genoeg in de keuken gestaan? Niet getreurd — eiwitten kun je uitstekend invriezen en op een later moment gebruiken! Zorg er wel voor dat er geen spoortje eigeel in terecht komt en dat je ze bewaart in een vetvrij bakje.

Is zelf pudding maken goedkoper?

Als je deze pudding zelf maakt zit je ruim op 1,50 per pudding en dan zit er nog geen fruit of andere toevoegingen bij in. Dit ontloopt de prijs in de supermarkt niet echt, behalve als je kleine puddinkjes koopt. Wel weet je bij zelfgemaakte pudding precies wat er in zit en eet je geen rotzooi — en kun je ongestoord genieten van een feestelijk toetje!

Pudding serveren

Zelf vla maken

Wat heb je nodig?

  • 500 ml volle melk
  • 30 gr kristalsuiker
  • 25 gr maïzena
  • 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille extract
  • 2 eidooiers

Optioneel kun je, net als bij de pudding, variëren met smaken door cacao, citroenrasp of fruit toe te voegen. De basis blijft hetzelfde, alleen de smaakmaker wisselt!

Aan de slag

Doe 400 ml van de melk, samen met de suiker en het merg uit het vanillestokje in een pannetje en breng dit langzaam aan de kook. Roer ondertussen regelmatig zodat het niet aanbrandt. Meng in een kom de eidooiers, de maïzena en de resterende 100 ml melk.

Wanneer de melk kookt, giet je langzaam — al roerend — het hete melkmengsel bij het eidooiermengsel. Giet dit geheel terug in de pan en verwarm al roerend op laag vuur tot de vla dikker wordt. Dit duurt even, maar blijf rustig doorroeren om te voorkomen dat het schift of aanbrandt.

Als de vla de juiste dikte heeft bereikt, giet je hem in een glazen kan of schaaltjes. Dek hem af met folie (direct op de vla) zodat er geen vel op komt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna nog een uurtje in de koelkast.

Tips voor de lekkerste zelfgemaakte vla

  • Gebruik volle melk voor een romige structuur.
  • Voeg wat slagroom toe na het afkoelen voor extra zachtheid.
  • Voor een frisse twist: rasp wat citroenschil door de warme melk.
  • Serveer de vla met een lepeltje jam of wat vers fruit bovenop.

Vla zonder eieren?

Wil je liever een vla zonder eieren maken, dan kan dat ook! Laat de eidooiers weg en voeg iets meer maïzena toe (ongeveer 35 gram in totaal). De structuur wordt dan iets minder romig, maar nog steeds heerlijk zacht. Je kunt ook wat kokosmelk toevoegen voor een natuurlijke romigheid.

Hoe lang kun je vla bewaren?

Zelfgemaakte vla blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. Roer hem even goed door voor het serveren — en serveer hem altijd goed gekoeld. Omdat je geen conserveringsmiddelen gebruikt, is het verstandig om hem in een goed afgesloten pot of kan te bewaren.

Is zelf vla maken goedkoper?

Qua prijs maakt het niet veel verschil met vla uit de supermarkt, maar qua smaak wél. Bovendien weet je precies wat er in zit: geen kleurstoffen of stabilisatoren. En eerlijk is eerlijk — het smaakt gewoon veel beter!

Extra tip:

Gebruik deze zelfgemaakte vla als basis voor een feestelijk dessert: giet hem in laagjes met vers fruit of kruimel er wat koekjes overheen voor een snelle trifle. Of gebruik hem als topping bij cake of pannenkoeken. Eén basis, eindeloos veel variaties!


Terug naar blog