
Haal de natuur je keuken in
Share
Het ligt gewoon voor het oprapen!
Wat kun je maken van producten die gewoon in de natuur te vinden zijn zoals paardenbloem, vlierbloesem en kamille.
In de natuur is veel eetbaars te vinden. Als je een beetje de juiste plekken weet zijn er genoeg braamstruiken, verlaten appelbomen en walnootbomen te vinden. Toch zijn er ook producten waar je niet ver voor op pad hoeft. Je hoeft er zelfs de stad niet voor uit. In dit blog op ‘de KeukenBij’ leg ik jullie uit welke 3 dingen ik geen enkel voorjaar over sla om te plukken. Ze zijn eenvoudig te vinden en eenvoudig te verwerken. Ik zou zeggen, geef het een kans! Probeer het ook!
Vlierbloesemsiroop
De smaak van vlierbloesem vind ik toch zo uniek en heerlijk. Mocht je nu niet direct weten waar ik het over heb denk dan aan een koud glas met Hugo wijn, dat is de geur waar je aan moet denken. persoonlijk vind ik de bloesem veel lekkerder dan de bessen. Al zitten de bessen vol antioxidanten dus ook zeker een aanrader om eens te proeven.
Waar gebruik je vlierbloesemsiroop voor?Vlierbloesemsiroop kun je gebruiken in taarten en cocktails maar het meest mix ik het met bruisend water en een schijfje citroen, een verfrissender drankje is er eigenkijk niet te bedenken. Helaas is vlierbloesemsiroop in de supermarkt erg duur maar niet getreurd, het is goed zelf te maken. Je hebt alleen wat geduld nodig! |
![]() |
Waar groeit Vlierbloesem?
Het zal je misschien verbazen maar de gewone vlier groeit echt overal! Langs wegen en weilanden, in de stad en daar buiten. De bloemen bloeien van April tot Juni. Inmiddels ben ik er zo op gefocust dat ik het eerst ruik en dan de struik ontdek. De vlierbloesem herken je aan de grote witten schermen en zn geur. Er zijn meer struiken die witte bloemetjes hebben dus let goed op. Maar de geur is zo onmiskenbaar en de schermen zo mooi groot dat als je eenmaal de juiste te pakken hebt je het niet fout doet. Fiets gewoon eens een rondje door je buurt en je zal je verbazen. Mocht je op wat natuurlijkere plekken willen plukken pak dan de fietspaden langs weilanden en slootjes. Daar zul je zeker weten vlierstruiken met bloesem tegen komen!
Waar moet je rekening mee houden?
Er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden:
- Zelf ga ik altijd naar een plek waar geen auto’s rijden. Je wilt de kans op fijnstof op de bloemen tot het minimum beperken.
- Ga vroeg in de ochtend, dan zijn de bloemen fris en open
- Ga niet net na een regenbui, dan is al het stuifmeel weggeregend
- Knip de schermen voorzichtig af met een schaar en leg ze rechtop in de mand/bak zodat het stuifmeel er niet af dwarrelt
- Knip niet alles weg. Laat wat achter voor insecten en geef de schermen ook de kans om bessen te vormen!
Wat heb je nodig?
Extra: |
![]() |
Aan de slag!
Thuis gekomen met je voorraad vlierbloesem kun je ze het beste meteen gaan verwerken. Als eerste knip je alle bloesem van de groene steeltjes. Het geeft niet als er een klein beetje groen blijft zitten maar de dikkere stengels knip je er af. Zorg er voor dat kleine spinnetjes en andere insecten niet in je pan terecht komen. Snij de citroen in dunne plakken. Als de pan vol bloesem zit vul je hem met water en de citroen. Breng het aan de kook maar laat het niet doorkoken. Laat het afkoelen en zet het dan ca 24 uur in de koelkast.
De volgende dag giet je alles door een zeef, druk de citroenschijfjes goed uit. Kook de glazen flessen uit in een grote pan en zet ze alvast klaar op een schone theedoek
Leg hierna een kaasdoek of schone theedoek in de zeef en giet het vocht er nog een keer door heen. Dit verwijderd onnodig bezinksel en andere dingen die je niet in je siroop wilt hebben.
Weeg hoeveel liter vocht je over hebt. Voeg nu per liter vocht dat je hebt 500gr kristalsuiker toe. Breng dit weer aan de kook totdat alle suiker is opgelost. Je kunt het nu in de schone flessen gieten. Dit gaat gemakkelijk met behulp van een trechtertje.
Sluit de flessen goed af en laat ze afkoelen, klaar is kees!
Is zelf vlierbloesemsiroop maken goedkoper?
Als je zelf vlierbloesem siroop maakt ben je alleen aan de ingrediënten ca 1,50 per liter kwijt. In de supermarkt betaal je hiervoor al snel 5,75.
Duurzaam en goedkoop dus! Love it!
Paardenbloemgelei
Paardenbloemen groeien echt altijd en overal. Toch kun je het beste in april en mei op pad omdat je dan echt weilanden vol kun vinden en er nog niet veel gemaaid wordt. En om te eten kun je beter niet die zanderige dingen langs de kant van de weg plukken.
Kun je paardenbloemen eten?
Ik hoor het je denken! Kun je paardenbloemen eten??!! Ja het is echt waar! Je kunt zelfs alles van de paardenbloem eten! De blaadjes smaken heerlijk in de sla! Maar voor deze jam/gelei gebruiken we alleen de bloemen. De paardenbloem is echt een oerproduct en wordt als sinds mensenheugenis gegeten. Deze jam/gelei word ook al lang gemaakt. Het werd vroeger ‘armeluishoning’ genoemd. De paardenbloemen werden dan heel lang ingekookt met suiker en water tot er een soort stroop/honing ontstaat.
De variant die ik altijd maak is wat luxer. Voor de frisse smaak voeg ik sinasappel en citroen toe en kook ik het met half zoete geleisuiker. De bloemige smaak van dit product in onovertroffen en verslavend lekker!
Waar moet je rekening mee houden?
- Pluk op een plek buiten de stad waar geen hondenpoep en uitlaatgassen zijn
- Pluk een beetje verspreid
- Laat voldoende bloemen staan voor insecten
- Pluk alleen de gele knop
- Ga niet te vroeg in de ochtend, dan zijn de bloemen nog half dicht
- Pluk mooie grote bloemen
Wat heb je nodig? |
![]() |
Aan de slag
Als je thuis komt van het plukken kun je het beste meteen aan de slag. Als je te lang wacht verdorren de bloemen en dat komt echt je smaak niet ten goede.
Om te beginnen knip je het groene ‘kontje’ van de bloem. zorg dat je het meeste overtollige groen eraf knip en het gele pluis over houd. Snij de citroen en de sinaasappel in dunne plakken. Stop de bloemen met de citroen en sinaasappel in een grote pan. Vul de pan met water zodat alles ruim onder water staat. Heb je veel bloemen en water, voeg dan nog wat sinaasappel of citroen toe. Breng het mengel aan de kook. Laat het afkoelen en zet het 24 uur in de koelkast.
De volgende dag giet je het vocht door een zeef. Druk de citroen en de sinaasappel ook goed uit. Leg daarna de kaasdoek in de zeef en giet het vocht er nog een keer door. Weeg hoeveel vocht je overhebt en voeg per 1250 ml 500gr geleisuiker toe. Kook het even goed door.
Giet de gelei in schone gesteriliseerde potten. En draai de deksels er stevig op. Laat de potten afkoelen op het aanrecht. Na een poosje zul je een ploppend geluid horen. Dit betekend dat de potten vacuüm trekken!
Dit geluid is echt een feestje voor m'n keukenhart!
Plak etiketten op de potten zodat je weet wanneer je ze hebt gemaakt en wat er in zit. Ik gebruik meestal de schooletiketten van de HEMA. Maar deze van de Dille en Kamille zijn ook enig!
Ik zet de potten altijd 5 minuten in de oven op 150 graden en kook de deksels in een pan water
Kamillethee
Nog een product dat je ontzettend goed in het wild kunt vinden is Kamille. Het groeit in bermen en op zanderige grond. Kamille bloeit van mei- september maar ik pluk meestal in mei en juni. Dan zijn de bloemen mooi fris en groot en komt er veel in een keer op.
Ook voor dit product geld: Zoek echt even naar een goede plek met weinig verkeer en niet te dicht bij het wandelpad in verband met hondenpoep.
Wat heb je nodig?De grap is dat je voor kamille thee eigenlijk alleen kamille en een oven nodig hebt. Het is echt een super puur product. Een fijn thee-ei is natuurlijk ook handig zodat je meteen je zelf gedroogde thee kunt drinken. |
![]() |
Aan de slag!
Knip al het overtollige groen van de bloemetjes en spreidt de bloemen uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zet de oven op 50 gr hete lucht stand. Schuif de bakplaat erin, steek een pollepel tussen de deur zodat hij op een kier blijft staan en de vochtige lucht snel kan ontsnappen. Laat het zeker 5 uur drogen. Voel af en toe of het al knisperend droog is en tussen je vingers verkruimeld, dan is het goed.
– Let op: Laat je niet verleiden om de oven hoger te zetten, dan rooster je de bloemen in plaats van dat je ze droogt en dat is echt minder lekker –
Waar moet je op letten?
- Pluk zo veel je nodig hebt, volgend jaar groeit het weer, dus laat genoeg over voor de insecten
- Pluk alleen de kopjes
- Schud ongewenste insecten er meteen af
- Laat viezige planten links liggen
- Zorg dat je bij thuiskomst tijd hebt de klus af te maken zodat je ze vers verwerken kan
Hoe lang kun je kamillethee bewaren?
Als de bloemen zijn afgekoeld kun je ze in een goed afgesloten potje droog en donker bewaren. Als het goed droog blijft is dit echt jaren houdbaar. Maar zelf houd ik liever een jaar aan en maak ik elk jaar gewoon weer nieuwe verse thee
Is Kamillethee gezond?Naast dat een kopje kamillethee op z'n tijd ontzettend lekker is is het ook nog eens heel goed voor je maag en darmen. Het kalmeert en is rustgevend voor je spijsvertering. En wist je dat een kopje kamillethee voor het slapengaan een heel kalmerend effect heeft en je lekker ontspannen maakt voor een heerlijke nachtrust? |
![]() |
Is zelf kamillethee maken goedkoper?
Gedroogde kamille is niet zo maar bij de supermarkt te koop. Online is het wel te vinden maar je zit al snel op zo’n 16 tot wel 56 euro per kilo! Als je dan bedenkt dat je voor deze kamille thee alleen de kosten voor de oven betaald is het zeker weten goedkoper!
Duurzaam, gezond en goedkoop! Love it!