Deze 5 dingen koop ik nooit meer kant en klaar
Als je eenmaal de tijd neemt om dingen zelf te maken ontdek je vanzelf wat goed werkt en niet. Zo heb ik al heel wat dingen uitgeprobeerd om zelf te maken en te kijken of het natuurlijker en goedkoper kan. Het ene werkt beter dan het ander maar als je gewoon doorzet blijkt in het dagelijks leven vanzelf wat een blijvertje is en niet. Hieronder de top 5 van dingen die ik echt nooit meer in de supermarkt koop.
Mayonaise

Ik weet niet hoe het met jou zit maar Mayonaise heeft bij mij echt ver de voorkeur boven fritessaus. Na een frietje met goeie mayonaise is een likje fritessaus gewoon vies. Wel vind ik mayonaise altijd best wel duur en er wordt bij ons nogal wat bij de frietjes gekwakt…. Toen ik tijdens een maaltijd eens achterop de verpakking las wat er allemaal wel niet aan ingrediënten in zat was de maat vol. Dit kan niet goed voor je zelf zijn. Ik wapende me, nam de tijd en bereide me goed voor want dit werd vast een ingewikkeld proces met eidooiers scheiden en dat soort dingen. Maar niets bleek minder waar. Met maar 5 ingrediënten en een staafmixer heb je in 2 minuten een heerlijke mayonaise gemaakt!
Er zijn verschillende recepten met alleen eigeel maar ik gebruik gewoon een heel ei en dat werkt prima. Dus aarzel niet langer en probeer het ook! Hieronder leg ik uit hoe ik mijn mayonaise maak. Het is handig om een grote glazen pot met metalen schroefdeksel te hebben met een grote opening waar de staafmixer doorheen past. Bijvoorbeeld die van de oude mayonaise of een lege pot bruine bonen. Zorg dat hij goed schoon is door hem heet te wassen.
Wat heb je nodig?
|

|
Doe het ei, de mosterd, de azijn en het zout in de glazen pot. Zet de staafmixer erop en mix kort. Giet dan heel langzaam in een dun straaltje de olie erbij. Blijf mixen. Je zult vanzelf zien dat de massa wit begint te worden en steeds dikker. Als de het mengsel dik begint te worden kun je de olie er wat sneller bij gieten. Je zal dan ook je andere hand nodig hebben om de pot tegen te houden. Als alle olie op is en het mengsel dik is de mayonaise klaar! Makkelijk hè!
Help mijn mayonaise bindt niet!
Wat als je mayonaise slap en dun blijft?
De meest voorkomende reden waardoor je geen dikke massa krijgt is dat de ingrediënten niet op kamertemperatuur waren óf dat je de olie er te snel bij gegooid hebt. Niet getreurd, gooi het niet weg, er is nog hoop!
Begin gewoon met een schone pot opnieuw! Volg alle stappen nog een keer op maar giet in plaats van de olie langzaam de geschifte mayonaise erdoor. Je zult zien dat het nu wel goed wordt opgenomen. Je hebt nu wel extra veel mayonaise, maar je hoeft het gelukkig niet weg te gooien!
Hoe lang is zelfgemaakte mayonaise houdbaar?
Deze mayonaise is verrassend lang houdbaar! Wel is het belangrijk dat je netjes en schoon werkt. Dus gebruik een schone pot en bewaar de mayonaise in de koelkast. Zorg er ook voor dat er na de maaltijd geen etensresten in achterblijven. De mayonaise is dan zeker wel twee weken houdbaar! Maar ik ben benieuwd of deze heerlijke mayonaise dat haalt of dat hij dan al lang op is!
Kun je ook Vegan Mayonaise maken?
Mayonaise kun je eenvoudig veganistisch maken door het ei te vervangen door 3 eetlepels aquafaba. Aquafaba is het uitlekvocht uit een blikje kikkererwten. Nooit meer wegspoelen dus! Dus als je zelf hummus hebt gemaakt of een heerlijke salade bewaar dan het vocht!
– Tip: Vries de aquafaba in ijsblokjes in zo heb je altijd wat bij de hand –
– Of gebruik het meteen want wist je dat je met aquafaba ook heerlijke Vegan meringue kunt maken!? –
Is zelf Mayonaise maken goedkoper?
Deze mayonaise is niet alleen heel lekker, hij is ook heel verantwoord doordat er geen rare stoffen aan toegevoegd zijn zoals suiker en conserveringsmiddelen. Maar ook voor de prijs is het echt een aanrader. Zelfgemaakte mayonaise is omgerekend zo’n 3,- per liter en supermarkt mayonaise al snel 4 a 5 euro per liter.
Kortom: Duurzaam, verantwoord en voordelig! Love it!
Havermelk

Zeg je Havermelk of Haverdrink
Havermelk is echt een opkomende trend. Eigenlijk is het officieel natuurlijk geen melk maar omdat je het eigenlijk altijd 1 op 1 door melk kunt vervangen noem ik het in dit artikel gewoon havermelk.
Zelf gebruik ik havermelk voor de pannenkoeken en in Vegan recepten. Helaas is het in de supermarkt vrij duur. Dit moet toch goedkoper kunnen?
Ik zocht het uit en ben gaan testen. Want ondanks dat het in de basis vrij eenvoudig is houd je als je niet oplet als snel een slijmerige massa over. Na wat mislukte pogingen en heel wat succeservaringen kwam ik uit op het volgende recept!
Wat heb je nodig?
|

|
Doe de havermout en het water in de blender. Zorg dat het water goed koud is anders neemt de havermout het vocht al op. Zet de blender 30 seconden aan op de hoogste stand. Langer is niet nodig, je havermelk zal hierdoor slijmerig worden.
Jam Maken

In een vorig blog heb ik jullie verteld hoe ik zelf mijn jam maak.
Het is niet alleen veel lekkerder, het is ook nog eens gezonder omdat er minder suiker in zit en geen conserveringsmiddelen. En als je het eenmaal een paar keer hebt gedaan, krijg je er vanzelf handigheid in en is het niet zo moeilijk als je denkt. Dit staat echt hoog op het lijstje van dingen die ik echt nooit meer in de supermarkt koop.
Als je fruit uit eigen tuin gebruikt, is het een stuk goedkoper dan jam uit de supermarkt. Maar je kunt ook prima naar de markt gaan of (diepvries)fruit uit de supermarkt gebruiken!
Duurzaam, gezonder en goedkoper! Love it!
Speculaaskruiden

In een vorig blog heb ik jullie verteld over alle kruiden die ik zelf blend en hoe je ze handig in kruidenpotjes kunt bewaren. De speculaaskruiden gebruik ik echt ontzettend veel in mijn keuken. Niet alleen rondom Sinterklaas, maar het is ook een heerlijke toevoeging in bananenbrood of eigen gemaakte granola!
Is zelf speculaaskruiden maken gezonder?
Door zelf je kruiden te mengen ben je er zeker van dat je mengsel puur bestaat uit de kruiden die je er in wilt hebben en dat het niet opgevuld wordt met vulstoffen of veel te veel zout. Door zelf te maken weet je wat je eet!
Is zelf speculaaskruiden maken goedkoper?
Doordat speculaaskruiden voor het grootste gedeelte uit kaneel bestaat, is het zeker goedkoper dan kant-en-klare speculaaskruiden. In de supermarkt betaal je al snel zo’n 11,- per 100 gr. Als je het zelf maakt ligt het er een beetje aan waar je je kruiden koopt. Met mijn kruiden uit de toko kom ik makkelijk onder de 4,- per 100 gr.
Gezonder, duurzamer en goedkoper dus! Love it!